Kolem sebe – výstava výtvarného oboru

“Kolem sebe” – tak byly nazvány dvě výstavy, které měly společnou vernisáž ve středu 12. května 2010 v 17 hodin. Ve výstavní síni “U kostela” bylo možné shlédnout akrylové krajinomalby Mgr. Miroslava Mužíka, figurální malby Renaty Mužíkové a práce žáků výtvarného oboru, které vznikly pod vedením učitele Mgr. Miroslava Mužíka. V galerii “Pod věží” byly vystaveny fotografie Renaty Mužíkové.

“Název je dán tím, že si všímáme, co se děje kolem nás, pozorujeme, co probíhá v přírodě, jaké je chování člověka, jakou funkci a význam mají věci, jak je používáme apod. Obrazy jsou výtvarným výsledkem naší všímavosti,” objasnil iniciátor výstavy Miroslav Mužík.
Návštěvníci spatří pestrý celek asi 60 děl dětí, které znázorňují jak abstraktní vidění světa, tak např. část náměstí, krajiny, obličeje nebo celé postavy. Pan Mužík představuje jako krajinář přes 30 obrazů různorodé severočeské krajiny plné barev a pojaté fauvisticky a expresionisticky. Renata Mužíková se ve svých obrazech zaměřuje spíše na různá setkání, jejichž aktéry pak ztvárňuje osobitě, v široké škále malířských stylů: “Maluji například tím způsobem, že někoho potkám, vryju si ho do paměti, nakreslím si ho a v ateliéru mu pak dám finální podobu třeba v kubistickém nebo expresionistickém stylu.”
Svůj estetický hlad si zájemci mohou dotlumit v Galerii pod Věží zhlédnutím fotografií paní Mužíkové. 52 vystavených fotografií je reprezentativní vzorek více než tříleté práce. Návštěvníci si mohou užít pohledů na výřezy české krajiny nebo na zvířata. “Na fotografiích jsou zachyceny zajímavosti ze všech ročních období, třeba i náhodně získané. Chodím prakticky všude s fotoaparátem a náhodou se objeví něco, co stojí za to vyfotit a co se jindy nevidí, protože to je hříčkou náhody,” popisuje jeden ze svých přístupů paní Mužíková.
Výstavy jsou k vidění již jen do 30. května, takže zájemci by neměli zaváhat. V obrazech i fotografiích je co nalézat.

Jana Karlová, redaktorka Bílinského zpravodaje
(článek z BZ, 27.5.2010)